• Specialisten in transport
  • Hoogwaardige diensten
  • Getraind personeel
  • Slim op weg

Coronavirus zet Peter Appel Transport op z’n kop

Coronavirus zet Peter Appel Transport op z’n kop

De maatregelen die de laatste paar dagen genomen zijn i.v.m. het Coronavirus hebben een enorme impact op ons dagelijks leven. En er vindt op dit moment in Nederland een grote verandering plaats in ons consumptiepatroon, vooral qua locatie.

Onze maag vullen kon natuurlijk altijd gewoon thuis, maar dat kon ook volop in de horeca. Daarnaast vierde de horeca hoogtij door het toerisme. En dan, ineens, verandert de hele wereld. De toerist blijft weg, de horeca gaat op slot en we zijn plotseling aangewezen op onze eigen keuken en de thuisbezorging.

Levensmiddelenretail en horeca

De belevering van de horeca en die van de levensmiddelen-retail zijn juist de twee markten waarin Peter Appel Transport zich heeft gespecialiseerd. Ongeveer twee derde van onze mensen werkt ergens in de transportketen van levensmiddelen. Daarnaast werkt ook een derde in de bevoorrading van het horecasegment. Het sluiten van de horeca heeft bij ons daarom serieuze gevolgen.

Op een aantal plaatsen kunnen we gelukkig nog wat werk bieden in de retaildistributie maar dat is zeker niet overal zo. Het moet allemaal net voegen qua materieel, locatie, vraag en beschikbaarheid. De chauffeurs zijn bereid om andere diensten te draaien en vanuit andere locaties als ze gewend waren, maar het moet wel passen allemaal.

In de transportketen voor levensmiddelen is het momenteel even “alle hens aan dek”. We zien nu eerst een schokgolf vanwege al het hamstergedrag, maar na deze extreme volumepiek zal het gedrag zich gaan normaliseren. We verwachten wel dat de volumes de komende periode hoger zullen liggen door de sluiting van de horeca.

Flexibel

De loyaliteit, betrokkenheid en het verantwoordelijkheidsgevoel van onze mensen is erg hoog. Ze staan echt dag en nacht klaar en voelen zich er verantwoordelijk voor dat iedereen zijn dagelijkse boodschappen weer gewoon kan doen. Dit verantwoordelijkheidsgevoel zien we terug in het verzuim; onze mensen zijn hard aan het werk en hebben in hun hart geen tijd om ziek te zijn.

Voorlopig kunnen we de volumes prima aan, maar we kunnen lastig voorspellen wat er morgen gebeurt. De samenwerking met onze opdrachtgevers is daarom erg belangrijk. Die was al prima en dat bewijst zich in deze crisis ook weer. We staan in nauw contact met onze klanten om de diverse scenario’s door te kunnen rekenen en zo toch een doorkijk te kunnen maken naar de komende weken en maanden.

Qua werving en selectie en uitzendkrachten hebben we in het grootste gedeelte van het land nog hetzelfde beleid en kunnen we altijd goede collega’s met de juiste motivatie gebruiken. Dit verschilt dus niet extreem ten opzichte van vorige maand.

Thuiswerken

Bij ons op de kantoren is het erg stil. Thuiswerken lukt prima bij de meesten van ons, behalve bij de planners, die zich met drie schermen misschien wat lastiger naar huis zien te verplaatsen. Die werken dus nog op kantoor, maar wat verder uit elkaar en op gepaste afstand. Binnen de organisatie doen nieuwe vergadertechnieken versneld hun intrede. Het is wel eens goed om lichtelijk gedwongen te constateren dat het ook anders kan.

Facilitaire voorzieningen

Op de auto, in de distributiecentra en bij de laad- en losadressen is het meestal goed geregeld qua facilitaire voorzieningen als kantine en wc. Incidenteel lopen de chauffeurs wel eens tegen regels op. Heel begrijpelijk dat het bedrijf op het losadres ook zijn risico op besmetting wil inperken en bijvoorbeeld zijn toiletblokken sluit. Zij weten immers niet waar onze chauffeur is geweest. Maar voor de chauffeur is dit niet heel sociaal. Dan doen we een melding en gaan in overleg. Onze opdrachtgevers pakken dit goed op.

Laten we hopen dat het aantal slachtoffers van dit virus beperkt blijft. We gaan nog een uitdagende periode tegemoet met flink afremmen en gasgeven. Maar uiteindelijk zal er weer herstel komen en mogen we weer schakelen. We blijven vooruitkijken…ook op langere termijn. Ook nu gaat Peter Appel Transport Slim op weg!

 

Terug naar overzicht

Overige nieuwsberichten